Odvjetnik Kozjak
O meni

Odvjetnik s iskustvom

Boris Kozjak iskusni je odvjetnik s dugogodišnjim iskustvom u pravnoj struci i jedan je od vodećih stručnjaka u području prava i zaštite ljudskih prava. Sa strašću za pravdom i snažnom predanošću zaštiti ljudskih prava, Boris je uspješno izgradio svoju pravnu karijeru nakon što je 1987. diplomirao na Pravnom fakultetu u Zagrebu.

Tijekom svoje karijere Boris je oblikovao svoje pravno iskustvo kroz niz profesionalnih uloga. 1995. i 2001. godine stručno se usavršavao u odvjetničkom uredu Savezne Republike Njemačke uz pomoć Bonnske zaklade za međunarodnu suradnju. Osim toga, Boris je 1997. imenovan stalnim sudskim tumačem za njemački jezik te je aktivno sudjelovao u suđenjima na Europskom sudu za ljudska prava Vijeća Europe u Strasbourgu, dobivši sedam slučajeva.

Boris je i na popisu odvjetnika u veleposlanstvima Sjedinjenih Američkih Država i SR Njemačke, a od 2014. godine radi kao slobodni tumač za Europski sud pravde iz Luksemburga. Kao rezidentni sudski tumač za njemački jezik, Boris uspješno vodi korespondenciju na njemačkom i engleskom jeziku, pružajući klijentima visokokvalitetnu uslugu na međunarodnoj razini.

Najveći uspjeh Borisa Kozjaka kao odvjetnika je postizanje povoljnog ishoda u predmetu Kovač v. Hrvatska (Application no. 503/05) pred Europskim sudom za ljudska prava Vijeća Europe u Strasbourgu. Kao predani branitelj, Boris je u svim instancama u Hrvatskoj argumentirao moguće povrede ljudskih prava protiv svog branjenika. Ovaj složeni predmet je prošao kroz gotovo pet instanci, a Boris je pred svakom od njih istaknuo slučaj kršenja ljudskih prava snažnim argumentima. Konačno, Europski sud za ljudska prava Vijeća Europe u Strasbourgu prihvatio je njegove argumente, postavši ključni trenutak u zaštiti ljudskih prava i ostvarenju pravde.

Boris Kozjak je aktivno sudjelovao kao odvjetnik pred Europskim sudom za ljudska prava Vijeća Europe u Strasbourgu, ostvarivši značajne rezultate u nekoliko važnih slučajeva. Njegovi uspjesi uključuju:

  • Gudeljević v. Croatia, Application no. 18431/02
  • Camasso v. Croatia, Application no. 15733/02
  • Lulić i Backer v. Croatia, Application no. 22857/02
  • Studio G3 v. Croatia, Application no. 72233/01
  • Muženjak v. Croatia, Application no. 73564/01
  • Kovač v. Croatia, Application no. 503/05
  • Babić v. Croatia, Application no. 45391/16

 

U godinama 2011., 2012., 2013., 2014., 2015., 2017., 2019., 2020., 2021. i 2022. Boris sudjeluje u globalnom pravnom projektu (The World Justice Project, 1025 Vermont Ave NW, Suite 1200 Washington, DC) gdje je pozvan da ocijeni vladavinu zakona u Hrvatskoj. Sponzori projekta su između ostalih i pok. Madeleine Albright i Robert Badinter.

Boris Kozjak se nalazi na listi odvjetnika ambasade Sjedinjenih Američkih Država i Savezne Republike Njemačke, pružajući kvalitetne pravne usluge klijentima s tim institucijama. Od 2014. godine, Boris je angažiran kao freelance tumač za Europski sud iz Luxembourga, pružajući svoje usluge tumačenja na visokoj razini. Kao stalni sudski tumač za njemački jezik, Boris je ovlašten za pružanje službenog tumačenja u pravnim postupcima. S obzirom na svoje jezične vještine, Boris je sposoban za korespondenciju i komunikaciju na njemačkom i engleskom jeziku, osiguravajući da pravne potrebe klijenata budu pravilno i učinkovito prenesene.

Boris piše stručne članke za časopis "Odvjetnik"